X

Een vraag?
Bel ons:
03/776.53.91

Home > Verzekeringen > Particulieren > Mijn voertuig > Burgerlijke aansprakelijkheid (BA Auto)

Burgerlijke aansprakelijkheid (BA Auto)

Als u zich met uw voertuig op de openbare weg begeeft, moet u een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid (BA) afsluiten. Dit is een wettelijk verplichte verzekering die alle schade vergoedt die u met uw motorvoertuig aan derden veroorzaakt.

Omdat de schade door voertuigen tot zware letsel- en materiële schade kan leiden heeft de wetgever via de wet van 1 juli 1956 deze verzekering verplicht gemaakt. Ook alle passagiers in uw voertuig zijn hierdoor verzekerd.


Let op: enkel de passagiers zijn automatisch meeverzekerd, u als bestuurder niet. Hiervoor dient u een optionele bestuurdersdekking af te sluiten.

Offerte aanvragen Contacteer onsIn dit onderwerp:

 • 1. Wie moet een BA autoverzekering afsluiten?


  Ieder gemotoriseerd voertuig waarmee u de openbare weg op wil, dient verplicht over een BA autoverzekering te beschikken. Het onderschrijven van deze BA autoverzekering gebeurt normaliter door de eigenaar van het voertuig, maar dat is niet noodzakelijk!


  U bent de eigenaar van het te verzekeren voertuig?

  Dan bent u verplicht om het voertuig te verzekeren. Het bedrag van uw premie zal afhangen van uw rijervaring en schadeverleden.


  U bent niet de eigenaar van het te verzekeren voertuig?

  "Stel: u ontleent de wagen van uw ouders die voor een langere periode naar het buitenland zijn. De wagen blijft eigendom van de ouders."

  Wat dan met de autoverzekering?
  In een dergelijk geval kunnen zowel de eigenaar zelf als de derde (bijvoorbeeld een tijdelijke gebruiker van de wagen) het voertuig verzekeren. Wij raden echter wel aan dat de verzekering wordt afgesloten door diegene die er mee zal rijden. Als eigenaar blijft het wel uw verantwoordelijkheid erop toe te zien dat er een autoverzekering wordt afgesloten!


  Let op: wanneer u regelmatig iemand anders met uw auto laat rijden, licht ons dan vooraf in. Een verzekering is namelijk maatwerk en iedere wijziging van de situatie kan een belangrijke invloed hebben op uw rechten & plichten, maar ook op mogelijke terugbetalingen bij schade.
 • 2. Tot wanneer is mijn autoverzekering geldig?


  De autoverzekering wordt gewoonlijk afgesloten voor een periode van 1 jaar. Als u geen actie onderneemt, wordt de verzekering op het einde van de verzekeringsperiode stilzwijgend verlengd (van jaar tot jaar).

  Wil u echter toch van verzekeraar veranderen, contacteer ons dan minstens 3 maand vóór het einde van de verzekeringsperiode.

 • 3. Waar is mijn autoverzekering geldig?


  Bij het afsluiten van de autoverzekering ontvangt u van ons een groene kaart. De kaart geldt als bewijs dat u een geldige autoverzekering hebt lopen voor uw voertuig.

  Op deze kaart staan alle landen vermeld waar uw autoverzekering geldig is. Vertrekt u echter naar een land dat niet vermeld staat op de kaart, contacteer ons dan alvorens u vertrekt.