X

Een vraag?
Bel ons:
03/776.53.91

Nieuwsbrieven

Archief nieuwsbrieven

Veilig bankieren!

Waarmee kunt u zelf bankieren?

  • pc en laptop
  • smartphone en tablet
  • selfservice
  • bank- en kredietkaarten

Wat kunt u zelf doen om veilig te bankieren?

Wij gaan zelf al ver in het zorgen voor bescherming van onze kant, maar er zijn zaken waar u als klant rekening mee moet houden. We geven u een aantal tips om de veiligheid nog te optimaliseren. 

Beveilig uw pc of laptop

Er zijn altijd kapers op de kust. Dus beschermt u uw pc of laptop best tegen indringers. Installeer daarom zeker:

- een antivirus: scant uw hele computer, spoort schadelijke software op en verwijdert die

- een firewall: zorgt ervoor dat andere computers niet ongevraagd toegang krijgen tot uw systeem

- antispyware: beschermt tegen software die door antivirussen niet direct als schadelijk gezien wordt, maar die wel zonder uw toestemming gegevens doorstuurt naar andere systemen. Spyware zit dikwijls in gratis software, bijvoorbeeld om films af te spelen.

Geef de elektronische handtekening die uw kaartlezer produceert nooit aan derden die daarom vragen

Criminelen doen zich soms voor als een bank om zo uw login-gegevens te krijgen. AXA Bank vraagt enkel in deze vier situaties uw elektronische handtekening. In alle andere situaties mag u daar nooit op ingaan.

  • aanloggen via de M1-knop op uw kaartlezer
  • ondertekenen van transacties met de M2-knop
  • toevoegen, wijzigen of verwijderen van transacties met de M2-knop
  • toevoegen van begunstigden met de M2-knop

Extra tips voor veilig bankieren op uw laptop

  1. Geef nooit persoonlijke gegevens door per mail. Geen enkele officiële instantie zal u per mail om die gegevens vragen. Ontvangt u zo’n mail? Stuur die altijd door naar phishing@axa.be. Dat heet 'phishing': men ‘vist’ achter uw informatie. Activeer altijd de phishingfilter van uw browser. Ook per telefoon kunnen criminelen u bijvoorbeeld vragen om aan te loggen op uw laptop om een transactie te doen. Dat noemen we dan 'vishing' of voice-phishing. Ga daar nooit op in.
  2. Noteer nergens uw pincode. Leer ze uit het hoofd.
  3. Sluit filesharing-programma’s af terwijl u online bankiert. Bijvoorbeeld programma's om muziek en films uit te wisselen.
  4. Let erop dat er altijd https staat voor het webadres van AXA Bank. Anders is het geen beveiligde verbinding.
  5. Laat nooit uw laptop zomaar ergens achter. Laat hem ook niet gebruiken door derden, zelfs niet door familie of bekenden, als er nog een homebankingsessie openstaat.
  6. Laat uw browser updaten wanneer die daar zelf om vraagt. Hetzelfde met uw besturingssysteem (Windows, OS, Linux,...).
  7. Geef uiteraard nooit uw kaart en pincode door aan derden, zelfs niet aan familie of bekenden, om in uw plaats transacties te doen.

Zo bankiert u veilig op smartphone en tablet

Wanneer u de mobile banking app van AXA Bank voor het eerst gebruikt, moet u eenmalig registreren met uw bankkaart en kaartlezer. Op dat moment kiest u een pincode van 6 cijfers. Zorg ervoor dat:

  • de cijfers elkaar niet opvolgen (123456),
  • de cijfers niet dezelfde zijn (111111),
  • de code niet te evident is (dus niet uw geboortedatum),
  • u de code nooit ergens opschrijft,
  • u de code nooit doorgeeft aan derden, ook niet aan familie of bekenden, om in uw plaats transacties te doen.

Na die registratie hoeft u bij mobiel bankieren nooit meer uw bankkaart of kaartlezer te gebruiken. Maar wat als iemand uw smartphone of tablet steelt? Dan kunt u de mobile banking app zelf blokkeren via homebanking op uw laptop. Of u contacteert uw AXA Bankagent.

Zelf bankieren in een AXA bankkantoor: selfservice

De service van AXA Bank is het netwerk van bankautomaten om zelf verrichtingen te doen. Die zijn goed beveiligd. Het komt er vooral op aan dat u niemand over uw schouder laat meekijken. Laat u ook niet afleiden terwijl u verrichtingen doet. Vergeet achteraf zeker uw kaart niet uit de machine te halen. Wordt uw kaart ingeslikt, bel dan onmiddellijk Card Stop, ook als iemand u vertelt dat de automaat stuk is en u uw kaart later weer kunt recupereren.

Wereldwijd bankieren met uw bank- en kredietkaarten

Uw bankkaarten en kredietkaarten gebruiken is ook een vorm van zelf bankieren. U betaalt er bijvoorbeeld mee in een winkel of online. Een aantal veiligheidstips.  

  1. Zet uw handtekening altijd meteen op elke nieuwe bankkaart.
  2. Kies een pincode met cijfers die elkaar niet opvolgen of identiek zijn. Zorg ervoor dat ze niet te evident is (geen geboortedatum, telefoonnummer, ...). Schrijf ze nooit op.
  3. Tik uw pincode altijd discreet in. Let erop dat niemand over uw schouder meekijkt. Leg desnoods uw hand over de toetsen. Laat u niet afleiden vooraleer uw transactie volledig is afgerond.
  4. Wanneer u uw gegevens online invoert, kijk dan goed of het een officiële site is. Zoek desnoods de naam op via Google om te zien of er geen meldingen zijn van bedrog. Sites die u helemaal niet kent en waar u weinig over terugvindt, vertrouwt u best niet. Check ook of er https:// voor het webadres staat: de s staat voor secured.
  5. Kaart verloren, gestolen of ingeslikt door een automaat? Bel dan direct naar Card Stop: +32 70 344 344.
  6. Geef uw gegevens nooit door via mail of telefoon en verstuur bankkaarten nooit via de post.
  7. Laat uw kaart nooit gebruiken door derden, zelfs niet door familie of bekenden.

Hoe zorgt AXA Bank zelf voor optimale veiligheid?

Wij hechten veel belang aan uw bescherming. We blijven technologische evoluties opvolgen en passen die zo snel mogelijk toe. De standaarden in de financiële sector en de wettelijk opgelegde maatregelen zijn een mooi begin. Maar wij gaan verder dan dat. 

Bankieren op pc en laptop

De online-omgeving waarin u zelf kunt bankieren heet homebanking. Daar werkt u mee op uw laptop of pc. Dus u wilt niet alleen dat uw verrichtingen veilig verlopen, maar ook dat uw persoonlijke gegevens beschermd zijn. 

De bescherming die we u bieden, bestaat uit twee delen:

  • Netwerkbeveiliging: onze firewall houdt alle informatiestromen nauwkeurig in de gaten. Alle klant- en productgegevens bewaren we in een veilige omgeving die onbereikbaar is van buitenaf. We kiezen voor de https-verbinding. Een variant van de gekende http://, waarbij de ’s’ staat voor secure en ervoor zorgt dat elk stukje informatie gecodeerd wordt.
  • Beveiliging van transacties: elke vorm van communicatie tussen u en AXA Bank is beveiligd volgens een aantal principes.
    1. Confidentialiteit: niemand zal bijvoorbeeld ontdekken hoeveel geld u overschrijft en naar wie.
    2. Integriteit: gegevens kunnen nooit veranderd worden. Een bedrag van 500 euro kan bijvoorbeeld nooit veranderen naar 5.000 euro.
    3. Authenticatie: de kaartlezer biedt een extra beveiliging. Het toestel genereert bij elke actie een nieuwe code. Transacties onderscheppen en kraken kan dus niet gebeuren.
    4. Elektronische handtekening: sluitend bewijs van wie welke transactie bevestigde.

Veilig online bankieren: een constante evolutie

Aangezien mobiel internet voortdurend in evolutie is, is de beveiliging dat ook. We blijven in samenwerking met specialisten onderzoeken wat de beste oplossingen zijn om u te beschermen en passen die telkens zo snel mogelijk toe. Een van de manieren waarop we u willen beschermen, is ervoor zorgen dat u ook heel gemakkelijk uzelf kunt beschermen. Stel dat u bijvoorbeeld uw smartphone kwijtraakt of vermoedt dat iemand die misbruikt, dan kunt u via homebanking snel de mobiele applicatie op uw smartphone blokkeren. Of u kunt dat ook aan uw AXA Bankagent vragen.

 

Bron: https://www.axabank.be/nl/online-bankieren/veilig-bankieren

 

Overzicht nieuwsartikels